最近瀏覽

聲音

• 杜煥瞽師演唱〈八仙賀壽〉選段 (1)
    榮鴻曾教授邀請杜煥於1975年3月11日至6月26日(每逢星期二、四、六午膳時間)到上環富隆大茶廳演唱,完成共42節南音和龍舟錄音。
    此乃杜煥瞽師演唱〈八仙賀壽〉選段之一,於1975年在富隆大茶廳錄音,此曲是其學習南音的第一首曲目。

〈八仙賀壽〉曲詞選段:
    座上貴客,今日又試向各位攞個人情,吓,又嘈吵吓各位嘅發財耳喇。咁呀,望各位哩多多包涵,望各位,吓,咁呀嘈吵過各位嘅發財耳哩,各位哩一定發財順利,生意哩又成就,一帆風順,係喇,闔家團聚喇,正所謂快樂優悠過百秋。今日唱呢一支哩,就叫做〈八仙賀壽〉,咁就係鄙人所初學嗰支嘢喇,師父初初教嘢就係呢支喎。咁呀今日因為阿榮生*話唱吓呢支喇咁。咁呀,嘈吵吓各位。但願各位聽過哩,咁呀樣樣都領落。
    (編按:榮生指榮鴻曾教授)
  • 杜煥瞽師演唱〈八仙賀壽〉選段 (2)